Selecteer een pagina

Wat ben ik stom, dit had niet zo mogen gebeuren

door | jun 12, 2019 | Mindset | 0 Reacties

Als je je kritiek uit op iemand, probeer je dat zo opbouwend mogelijk te doen. Je wilt immers de goede relatie behouden. En je respecteert die persoon om wat hij of zij voor je doet. Je hebt elkaar nodig.
Maar als het jezelf betreft, dan ben je onverbiddelijk.

🗣“Dit had niet zo mogen gebeuren.”
🗣“Wat ben ik toch stom geweest.”
🗣“Ik ben waardeloos.”

Herkenbaar?

De meeste negatieve kritiek ontvang je van jezelf

Er is niemand die je zoveel bekritiseert als je dat zelf doet. Wanneer iemand zegt dat je een voldoende scoort, is dat voor jou niet goed genoeg. Als je tegenover iemand staat die ongezouten kritiek geeft, schep je daar zelf nog een flinke lepel zout bij. Dit is een heel natuurlijke manier van handelen en denken, het is alleen geen gezonde manier van werken en leven.

Iedereen maakt fouten

Iedereen kent wel iemand die ‘perfect’ lijkt te zijn. Die luizenmoeder met drie kleine kinderen, die altijd fris, verzorgd en scherp voor de dag komt. Hoe doet ze dat toch? Maar je ziet niet hoe ze thuis op de bank neerploft in versleten yoga pants, en zonder make-up tegen haar kinderen roept om stil te zijn. Dat is misschien wat overdreven, maar ook ‘super mom’ maakt fouten. Op haar werk en thuis. Alleen maak je die momenten van zwakte meestal niet mee. Jij ervaart mensen om je heen in een ‘montage’, het ruwe materiaal krijg je nooit te zien. Maar je ziet van jezelf wel alle momenten en details, waaronder ook de minder mooie zaken.

Zelfcompassie

De kunst is om compassie te tonen naar jezelf.
In plaats van jezelf meedogenloos te veroordelen en allerlei tekortkomingen van jezelf boven te water halen, toon je vriendelijkheid en begrip naar je fouten en gebreken.

“Ik heb het nu even moeilijk, ik heb een fout gemaakt. Maar hey, ik ben ook maar een mens.”

Geef om jezelf, zie jezelf als waardevol en accepteer jezelf.
Laat de pijn er zijn, het vertelt je iets. Huil desnoods; huilen is helen, daar word je sterker van.

Opbouwende zelfkritiek

Als je in staat bent om iemand anders opbouwende kritiek te geven, waarom zou je dat niet op jezelf toepassen? Het helpt je ook creatief te denken, en jouw manier van werken te verbeteren. Kinderen leren immers ook met vallen en opstaan, gun jezelf de ruimte om fouten te maken. Zo kom je tot nieuwe inzichten. Je hebt een duiveltje op één schouder, maar vergeet niet dat er aan de andere zijde een engeltje zit, met een constructieve blik en zelfs een compliment als je dat hebt verdiend!

Zelfcompassie is een belangrijke vaardigheid om te leren, dus heb jezelf lief.
Je hebt ook jezelf nodig.
Bouw een goede relatie met jezelf op en respecteer jezelf.

Er is maar 1 jij, zorg goed voor jezelf.